Borbarátok Vendéglő, Borpince, Panzió - 9 klímás kétágyas szobával várjuk vendégeink! Saját parkolóval és játszótérrel rendelkezik

Borlap és Pálinkák

Boraink:

Pálinkáink:


Kedves Borbarátok!Dédnagyapánk, Fata István kéménysöprő mester 1927 – ben vette meg borospincéjét. A meglévő öreg szőlőt kivágta, és újat telepített a pince köré. Ahol most az étterem kerthelyisége található, 25 évvel ezelőtt szőlőtőkéket gondoztunk, főképpen rizlinget, mert az volt dédapánk kedvenc bora.

A pince bejáratánál hűsöt adó öreg diófa alatt, forró nyári délutánokon már közel egy évszázada poharaztak vendégei. Nagyapánk, Nagy Miklós tanáremberként nemcsak munkájával járult hozzá a családi tradíciókhoz. Az általa vezetett Honismereti Szakkör tagjaival 1983-ban megalapította a Helytörténeti Múzeumot, „Tájházat”, ahol a szőlészkedés, borászkodás, a vidéki korabeli mindennapi élet és annak eszközei kerülnek bemutatásra.

Szőlőterületeink időközben gyarapodtak, a családi hagyományt édesapánk, Nagy István folytatja, aki gyermekkorától kezdve nagyapja és édesapja mellett segédkezett a szőlőben. Ő hozta létre a jelenlegi családi gazdaságot, az olaszrizling szőlőterületek mellé kéknyelűt, szürkebarátot, muskotályt, rizlingszilvánit és biankát telepített.

A területeink így 8 hektárra bővültek, melyeket a borvidék tnaúhegyein, Badacsonyon, Gulácson és a Tóti hegyen művelünk. Időközben a mi generációnk is felcseperedett, 1989-ben Miklós és István dédunokák úgy döntöttek, hogy a családi vendégszeretet hagyományát a borászkodáson túl a gasztronómiában is továbbviszik. 1989-ben megépítették a Borbarátok Vendéglőt. Az építkezésen legkisebb testvérük, Gergő még óvodásként segédkezett.

1996 óta borainkat palackozzuk is, töltünk Kéknyelűt, Olaszrizlinget hagyományosan és késői szüretben, Szürkebarátot, Muskotályt, Rizlingszilvánit, Ürmös bort, Bodzabort, Zweigelt Rozét, no de erről részletesen a következő oldalak fognak mesélni.
Pincénket 2008-ban felújítottuk, kibővítettük, dédnagyapánk tiszteletére a „Fata pince” nevet kapta, ahol – a felmenők emlékét őrizve-, továbbra is várjuk borbarát vendégeinket, egy jó pohár Badacsonyira…

Fata pince árlistaFehérborok 0,75 l

 • Camino 3 800 Ft/0,75 l
 • Kéknyelű 2 800 Ft/0,75 l
 • Rózsakő 2 800 Ft/0,75 l
 • Olaszrizling 2 700 Ft/0,75 l
 • Rizling 1 700 Ft/0,75 l
 • Szürkebarát 1 700 Ft/0,75 l
 • Ottonel Muskotály 1 700 Ft/0,75 l
 • Gyöngyőző 1 900 Ft/0,75 l
 • Hegybor 2800 Ft/0,75 l

Borkülönlegességek:

 • Késői szüretelésű Olaszrizling 4 800 Ft/0,5 l
 • Ürmös 2 900 Ft/0,75 l
 • Bodza-bor 2 900 Ft/0,75 l

Rozé:

 • Zweigelt rozé 1 700 Ft/ 0,75l

Vörösborok

 • Cabernet Sauvignon 3 000 Ft/0,75 l

A ház pálinkája:

 • Szürkebarát törkölypálinka 4 600 Ft/0,35 l
 • Kéknyelű törkölypálinka 4 600 Ft/0,35 l


Borainkat az alábbi kóstolási sorrendben ajánljuk:Camino
Kéknyelű-Olaszrizling cuvée

Kéknyelű

Kizárólag a badacsonyi borvidéken található. Nőivarú fajta, ezért egy másik szőlőt mellé kell ültetni, hogy a beporzás megtörténjen. Erre csak a Budai Zöld és a Rózsakő alkalmas.
2013-as évjáratunk 4 hónapos új tölgyfahordós érlelésű, ennek köszönhetően kellemes fajtajelleges illatok mellett enyhe fás jegyek is fellelhetőek. Ízében könnyű mandula mellett érezhető egy fás elegancia mely a hagyományos borkészítést idézi.

Rózsakő
száraz

Olaszrizling

A borvidék legelterjedtebb fajtája. Többféle arculata ismert. A modern és hagyományos érlelést is mag hálálja, de legjobban a fahordót kedveli.
A 2013 – as évjárat nagy tölgyfahordóban erjedt és érlelődött. Illatában kellemes rezedás, enyhén diós vonulatok érezhetőek. Ízében határozott savgerinc mellett a jellegzetes Badacsonyi minerális (ásványos) jegyek is felfedezhetők.

Rizling

Svájci eredetű szőlőfajta. A 19. század végén keresztezték a Rajnai rizling és a Chasselas (saszla) fajtákból. A legtöbb pincészetben reduktív (levegőtől elzárva erjesztett) technológiával készítik.
A 2011-es évjárat 6 hónapos fahordós érlelést kapott. Az érlelés után saválló acéltartályban pihentettük. Illatában kellemes, frissen vágottt fűre emlékeztet, ízében a határozott savak mellett enyhe gyümölcsösség rejlik.

Szürkebarát

Francia eredetű fajta („pinot gris”) mely kifejezetten jól érzi magát Badacsonyban. A Kéknyelű mellett a vidék másik zászlós bora. A 2013-as évjárat nagy tölgyfahordóban erjedt és kis tölgyfa hordóban érlelődött. Ennek az „ászkolási” módnak köszönhetően nemcsak a fűszeres, kissé akácos illatok vannak jelen, hanem egy fás jelleg is érezhető. Ízét érett körte mellett finom savak és tüzes alkohol teszi kerekké.

Ottonel muskotály

A muskotályos szőlőfajták közül a legelterjedtebb vidékünkön. Reduktív (levegőtől elzárva erjesztett) technológiával készítik leggyakrabban, mert illat intenzítását így őrzi meg leghosszabban, de fahordóban érlelve is megmutatja sajátos íz kvalitását. A2013-as évjárat 3 hónapot érlelődött tölgyfahordóban, illatban kissé visszafogottabb lett, de megőrizte a virágos, gyümölcsös jellegét. Izében sokkal határozottabb, erőteljesebb, hosszantartó almás jegyek dominálnak.

Zweigelt rozé, mint „Első Rozénk”

Osztrák eredetű fajta mely kifejezetten jól terem a Badacsonyi mikroklímán. Magas mustfokkal szüretelhető, ezért félédes borok is készülhetnek belőle vagy magas alkoholtartalmú nedűk.
A 2013-as évjáratban elkészítettük Első rozénkat. 8 órán keresztül áztattuk héjon, ennek köszönhetően egy mélyebb színt kaptunk. Illatában kellemes cseresznyés jelleg figyelhető meg, ízében a tüzesség mellett érett meggy érezhető.

Késői szüretelésű Olaszrizling

2007. december 5-én mínusz 4 fokban szüreteltük. A töppedt szőlőszemeket válogatás után préseltük, majd 5 éves tölgyfahordós érlelést kapott. A Hegy-községi Borversenyen Nagy Aranyérmet nyert.
Aranysárga szín, kellemes gyümölcsös illatok mellett, enyhe fás jelleg felfedezhető. Ízében akácmézes, mandulás jegyeken túl kerek savak és harmonikus alkohol érezhető.

Bodza – bor

A hölgyek kedvence, desszertbor. Rizlingszilváni mustban áztatott bodzavirág, Muskotály musttal édesítve, acéltartályban erjesztve.
Szalmasárgás színvilág, élénk bodzás illatok és harmonikus, édes íz kvalitás jellemzi.

Ürmös bor

Szegedy Róza több, mint 200 éves receptje alapján készítjük. Aperetifnek és digestivnek is ajánljuk.
17 féle gyógy-,és fűszernövény keverékét áztatjuk Olaszrizling mustban. Acéltartályos erjedést követően fahordós érlelést is kap.
Színe aranysárga, illata fűszeres, ízében pedig kellemesen érezhető egy kis fanyarság, mely fő alkotóelemének, a fehér ürömnek köszönhető.

Pálinkáink
Törkölypálinka készítés

A törkölypálinka készítésnél 3 dologra kell nagyon odafigyelni. Elsősorban a törkölyre, mely a préselt szőlő. Nem szabad teljesen kipréselni, kissé levesesnek kell maradnia.
Másodsorban a törköly kierjesztésére, hogy semmilyen káros folyamat ne induljon meg és végig a nekünk kedvező alkoholos erjedés legyen uralkodó.
Harmadrészről pedig a pálinkafőzés folyamatára, a jó elő- és utópárlat szétválasztására.
Zeke a folyamatok határozzák meg a későbbiekben a törkölypálinka minőségét.
Törkölypálinkáink készítésénél ezeket a lépéseket gondosan, nagy figyelemmel követtük végig. A lefőzést a Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház egy modern aromatornyos pálinkafőzővel végezte.

Kéknyelű törkölypálinka

Illatában kellemes, fajta jelleges mandulás; ízében friss, enyhén karcos, határozott diós jegyek érezhetőek.
4cl 950.-HUF
0,35 l palack 4200.-HUF
Szürkebarát törkölypálinka

Illatában kissé fűszeres, ízében kellemes, lekerekedett érlelt jelleg fedezhető fel, egy kis gyümölcsösséggel fűszerezve.
4cl 950.-HUF
0,35 l palack 4200.-HUF
Boraink és pálinkáink megvásárolhatóak elvitelre a ház udvarán található Fata pincében, ahol pincemesterünk egy pohár bor mellett a felmerülő kérdésekre is készségesen válaszol.


Szobafoglalás
Érkezés:
Elutazás:
Promóciós kód:
Közösségi oldalak